Ruddammen – den personliga förskolan med närhet till Stockholms parker

Ruddammen är en mindre och personlig förskola med två avdelningar. Miljön är oerhört vacker med fina väggmålningar på välkända figurer från barnböckernas värld. Med profilen Pedagogik i rörelse, språkutveckling och hemlagad mat erbjuder Olympens förskola Ruddammen en bra start i livet.

– Ruddammen har en egen mindre gård för de mindre barnen och en stor gräsplan med lekpark för de lite större barnen. Här kan de både spela fotboll på sommaren, och åka pulka på vintern, berättar förskolechefen Ann Weinefalk.

Förskolan vid Ruddammen arbetar aktivt med rörelseprofilen. Under hösten 2015 har Olympens egna danspedagog besökt barnen och haft barndansklasser med dem. Barnen uppskattar danspassen enormt mycket och längtar tills nästa gång! Alla barn är glada och vill vara med på klasserna.

Olympens förskola Ruddammen, Engelska parken

Egen simskola och gymnastik på GIH

En gång i veckan har alla barn från 4 år simskola med Olympens personal som är simskoleutbildad, och en gång i veckan går barnen iväg till en gymnastiksal vid GIH för att få klättra, krypa och hänga i olika stationer på redskapsgymnastik. Salen är fräsch och välskött, och på gympan får barnen också lära sig ta ansvar och hålla reda på sin gympapåse och ombyte.

– På somrarna går vi till Stockholms alla vackra parker. På vintern åker vi gärna skridskor på Östermalms IP som ligger i närheten. Vi är glada över att föräldrarna verkligen uppskattar alla våra rörelseaktiviteter och rörelselekar som arrangeras av våra medarbetare, fortsätter Ann Weinefalk.

Kultur och teater

Förskolan Ruddammen lägger också fokus på kultur och teater för att lära barnen att det finns annat som underhåller än bild på en skärm. Teaterbesök är inte ovanliga, ibland åker vi till teatern och ibland kommer de till oss, berättar Ann. I Ruddammen pryder också vackra målningar av kända sagofigurer väggarna. De fina miljöerna ger en estetisk inramning till förskoleverksamheten, och en gång i veckan går gruppen iväg till Stadsbiblioteket på sagostund där barnen får lära känna figurerna som är målade på väggarna.

– Språkutvecklingen är viktig, och förutom sagostunden har vi sångsamlingar varje vecka. Tillsammans med våra kollegor vid Svea Torn deltar vi också i Stadsbibliotekets projekt som främjar språkutveckling bland barn. Där får vi ta del av de senaste nyheterna inom barnlitteraturen.

Välfyllt rum för skapande verksamhet

Eftersom språket står i fokus och förskolans personal vill göra barnen uppmärksamma på att det finns många olika kulturer har man valt att fira både olika högtider och FN-dagen. På Ruddammen saknas en tvåspråkig avdelning men man har förstärkt och lekfull engelska på de båda avdelningarna.

– Vi älskar att fira högtider här – vi firar svenska och internationella högtider, födelsedagar och kinesiskt nyår- allt utifrån de barn som går på förskolan.

Ruddammen har också ett välutrustat skaparrum som är fullt med material för den som vill få utlopp för sin skaparlust. Ann Weinefalk betonar att det är gott om material i olika former – för finns inte materialet så är det inte roligt för barnen att sätta sig där.

Pedagogiskt arbete Olympens förskola Ruddammen

Serverar mat från Olympens egna storkök

Med ett fint kök finns det också stora möjligheter för personalen att baka med barnen, och maten som serveras i förskolan kommer direkt från Olympens eget storkök. Den låga personalomsättningen bidrar också till att öka tryggheten i förskolan Ruddammen.

– Personalen på Ruddammen är välutbildad och engagerad. Vi har dessutom haft väldigt liten personalomsättning, flera av våra medarbetare har varit här i över fem år. Det ger en väldigt fin kontinuitet, berättar Ann.

Öppet hus:
Onsdagen den 24 februari kl 17,30-19,30
Adress:
Stickelbärsvägen 3B

Ställ dig i kö
Kontakta förskolechefen Ann Weinefalk