Glädje och nyfikenhet på Kidz Days!

När Olympen och Les Mills arrangerade öppet hus under två glada Kidz Days 23-24 januari, sprudlade lokalerna av glädje och nyfikenhet. Många som kom var intresserade av både Les Mills Born to Move-koncept och av att få dansa på förskole- och skoltid.

– Les Mills danspass är väldigt väl anpassade för barn och för de olika åldersgrupperna, berättar Olympens danspedagog Sofia Kristoffersson.

Sofia beskriver hur barnen levde sig in i leken. Ett musikavsnitt handlade om att barnen gick till skolan – de fick gå i långsam takt till skolan, springa till bussen och leka olika lektioner med geometri, geografi, matte och träslöjd.

– Vi ritade trianglar, cirklar och fyrkanter i luften och använde räkneorden. Sedan åkte vi till Afrika och barnen härmade olika djur! Barnen övade på att vara tunga och stora i stegen som elefanter, och växlade över till att leka apor som är lätta och snabba i rörelserna.

Olympen Skolor och Förskolor arrangerade Kidz Day tillsammans med Les Mills. Danspass.

Barnen övar på tempo och dynamik i olika rörelsemönster

Danspassen tränar barnen i musik, rytmik och rörelse. I danslektionerna får barnen öva på olika tempon i musiken, och de får en förståelse för dynamiken i kroppen så att de känner skillnaden och kraften i olika rörelsemönster.
– I dansen lär sig barnen olika kontraster. Man kan vara lätt och luftig eller hård och skarp, fortsätter Sofia levande.

Några inslag i danspassen var utformade som en cirkus, och där fick barnen leka cirkushästar som galopperar i full galopp, de var clowner som jonglerade och härmade lindansare som balanserade på lina.

Dans eller rörelse varje dag

Samarbetet mellan Olympen och Les Mills har pågått i ett år, och bygger på att ett flertal av Olympens medarbetare utbildas i Les Mills danspass och sedan får hålla dem i Olympens verksamhet på ordinarie förskole- och skoltid. Les Mills har utformat ett dansprogram per åldersgrupp för barn och ungdomar mellan 2 och 16 år. Danspassen uppdateras och förändras tre gånger per år för att ge barnen och ungdomarna omväxling. Dansen är en del av Olympens profil Pedagogik i rörelse som innebär att barnen får schemalagd rörelse på förskolan, skoltid eller på fritids. Olympen har också profilklasser i dans och fotboll i grundskolan. Både förskolan och grundskolan arbetar intensivt med att integrera och komplettera dans och rörelse med övrig undervisning.

Olympen Skolor och Förskolor arrangerade Kidz Day tillsammans med Les Mills. Entré.

Dans även i de teoretiska ämnena

Förutom samarbetet med Les Mills har även Olympen en egen danspedagog, Sofia Kristoffersson, som håller i danspass och medverkar i undervisningen av de teoretiska ämnena. Sofia ansvarade för Kidz Day, och höll i danspassen tillsammans med sin kollega Sigrid som också är danspedagog och anställd på Olympen. Sofia Kristoffersson är glad över uppslutningen och det positiva gensvaret:

– Till och med föräldrarna tyckte att danspassen var roliga, de studsade runt och var hästar, sköldpaddor och andra djur. Det blev en glädjefylld helg för både stora och små!