Profilen Pedagogik i rörelse har vi konsekvent arbetat med ända sedan starten 1994, och den bygger på dans, rörelselekar och en egen simskola. Så här arbetar Alma Meza på förskolan i Älvsjögård med vår profil!

– Varje vecka har vi ett par schemalagda aktiviteter där barnen får röra sig på olika sätt, berättar vår pedagog och eldsjäl Alma Meza på Olympen Älvsjögård.

20140130_125450_webb 275

Yoga bidrar till lugn och harmoni

En gång i veckan går pedagogerna och barnen till Olympen Arena där de börjar värma upp med yoga och uppvärmningsövningar för att förbereda de små på fysisk aktivitet. Yogan bidrar också till att skapa lugn och harmoni bland barnen. Därefter får de öva koordination, kroppsmedvetenhet och balans med en hinderbana som de själva får vara med om att bygga med idrottshallens fina och välskötta utrustning.

– Vi delar upp idrottshallen i olika sektioner för att barnen ska kunna välja mellan dans, bandy, fotboll och andra idrottsaktiviteter. Det är väldigt uppskattat bland barnen! Förutom att öva koordination får de också lära sig att samarbeta i grupp.

Olympen Älvsjögård har också egen simskola för barnen som är 4-5 år. Under både höst- och vårterminen går barnen iväg i halvgrupp till Älvsjöbadet där det också finns en pool för babysim. Alma Meza assisterar Olympens utbildade simlärare, och tillsammans övar de för att barnen först ska känna sig trygga i vattnet.

20140213_110259_webb

Därefter får barnen gradvis lära sig simtagen genom att öva i cirkel på simhallens golv och sedan i vattnet. Barnen får också lära sig hur de tar sig till kanten från simbassängen om de känner sig osäkra. Alla barn som inte kan simma använder simhjälpmedel.

”Helt plötsligt står de själva på skridskorna!”

Vintertid får barnen åka skridskor en gång i veckan på GIH:s idrottsplats. Pedagogerna följer med barnen och övar först att stå på skridskorna i snön.

– När de känner sig trygga med balansen får de hjälp att stå på isen, och vartefter barnet blir tryggare så släpper vi taget mer och mer. Helt plötsligt står de själva på skridskorna! berättar Alma.