Nyheter

Olympen i media
Öppet hus

”Vi har lärt oss jättemycket på skoltidningsprojektet!”

2016-12-02
I Olympens skola vid Telefonplan har fyra elever på eget initiativ startat en egen skoltidning. Idén fick eleverna för ungefär en månad sedan, och nu är första numret strax klart. Men hur fick eleverna idén från början?

-  Jag, Esther och Tara pratade lite innan skolan skulle börja. I SO-boken hade vi läst om några elever som hade startat en skoltidning och så kom vi på att det skulle vara roligt att få göra en skoltidning här på Olympen. Det är ju sista året på vår skola, säger Freya Richards Landerberg.

Tara Kelleher tyckte genast att det var en bra idé, eftersom hon alltid har gillat att skriva. Hon berättar hur spännande och kul det är att eleverna i Telefonplan ska få veta vad som händer på skolan. Och när tjejerna började prata om sin idé ville David Gardelius Strandman också vara med:

- Jag tyckte det skulle vara roligt att vara med. Jag gillar att visa folk ”det här har jag gjort – jag hoppas att ni gillar det!”


Sportsidor och Månadens Elev
Tidningsredaktionen består av alla fyra eleverna. David valde att ta bilderna medan Freya, Tara och Esther Lönnrot Carlsson skriver texterna. Och innehållet till första numret blir gediget:

- Vi har två sportsidor och så har vi intervjuat elever som går i profilklass dans respektive bollsport. Eftersom de i bollsportprofilen nyss har bytt profil efter att bara ha haft fotboll så ville vi veta vad de tyckte om det, berättar Esther.

De kommer också berätta om musikklassens evenemang med Höststjärnorna och en sida om dansen i skolan. Andra inslag är Månadens Elev där de utser en elev som har gjort något bra. På sista sidan uppmanar de alla elever att lämna in tips.

- Vi kan ju inte skriva om alla tips, men det är bra att alla kan vara med och bidra med sina egna idéer, säger Tara. 

”Vi har lärt oss mycket”
Freya påpekar att det är väldigt roligt att få veta mer om vad som händer på skolan och att informera andra om det. Esther fyller i och konstaterar att eleverna nu själva får skriva om sådant som de tycker är viktigt. Tara menar att de lärt sig mycket under produktionen av skoltidningen:

- Vi har bland annat lärt oss en del om stavning för vi fick gå igenom tidningen och rätta den.  Man måste ju anpassa sig lite efter de mindre barnen också – vi försöker skriva så barnvänligt som möjligt. Det har också varit väldigt roligt att få träffa så många, vi har fått en jättefin kamratskap med alla människor som vi har haft att göra med!