Nyheter

Olympen i media
Öppet hus

Unik profil med rörelse, hälsa och språk

2016-12-02
Olympens förskola vid Telefonplan har sedan starten varit ett flaggskepp inom Olympen. Den två-språkiga profilen, dansen och den hemlagade maten uppskattas av både föräldrar och barn. Martijn Balzer som är pappa till Lucas och Elin som är mamma till William berättar mer om hur de upplever förskolan som är inrymd i den härliga gamla fabriksbyggnaden. 

- För oss blev det naturligt att välja en förskola med internationell profil med engelska eftersom Williams pappa kommer från Australien, säger Elin Nyström som är mamma till William.


Även Lucas föräldrar letade efter en förskola med internationell profil eftersom Lucas pappa kommer från Holland. 

- Min sambo tycker att det är jättebra att Lucas blir van vid engelska, och själv blir jag glad och lycklig när jag ser alla dessa barn med olika nationaliteter på förskolan. Att Lucas tidigt får insikt i att det finns olika nationaliteter ger honom ett försprång i livet. Det är en otroligt fin förmån för honom, ler pappa Martijn Balzer. 

Hemlagad mat är en stor fördel
Att Olympen också serverar hemlagad mat med egna kockar är ytterligare en fjäder i hatten för förskolan, tycker både Martijn och Elin. 

- Maten tycker jag är jättebra – att de serverar färsk mat och har egna kockar. Det var faktiskt en väninna som tipsade mig om Olympen och sade att just maten är jättebra. Vi är angelägna om att veta vad barnen stoppar i sig. När jag var där på inskolningen så åt även jag av maten, och den smakar jättebra. 

Att maten är kryddad tycker båda föräldrarna är bra. Martijn konstaterar att barnen får lära sig att smaka på mat från världens alla hörn i förskolan och Elin uppskattar att barnen tidigt får lära sig att äta mat med smak eftersom mat för förskolebarn annars är ganska svagt kryddade. 

- Jag tycker också att det är jättebra att de undviker socker. När jag hjälpte till i köket inför Olympens Games och sommaravslutningen använde vi inte något socker alls. Istället använde vi mosade blåbär och bakade in i en mjuk kaka, och vi använde kokosolja när vi gjorde kokosbollar. Vi har också använt dadlar för att få sötma, berättar Elin.

Att menyerna skickas ut en gång i månaden gör också att Elin kan planera middagarna hemma och veta att William slipper äta samma mat till både lunch och middag. 

- Att maten ska tillagas på plats borde vara en självklarhet, men det är det inte, påpekar Martijn. 


Dans med pedagogiska inslag på förskoletid
Olympens förskola vid Telefonplan har samma fokus på dans och Les Mills förkoreograferade pass som alla enheter inom Olympen. Det är i sin tur en del av Olympens profil med Pedagogik i Rörelse där barnen får schemalagd rörelse på förskoletid som ett led i den pedagogiska verksamheten. 

- Det är jätteroligt! säger Elin som också har sett hur danspassen utformas med pedagogiska inslag. Dansen går hem hos alla barnen, och är något som jag tror att alla tycker om. Les Mills Born to Move-pass är mer än bara dans – barnen lär sig olika moment som att spela instrument eller geografi. Det är mer än att bara röra kroppen till musik! Dansen ger också både gemenskap och sammanhållning i barngruppen. 
Martijn har också märkt att dansen, yogan och alla andra aktiviteter är bra för sonen Lucas. 

- Lucas tycker att förskolan är otroligt kul! Han trivs jättebra, och vi märker att han är väldigt trött när han kommer hem. Han får otroligt mycket stimulans på dagarna och det är toppen.  

Rutinerna sitter i väggarna
Både Martijn och Elin känner sig trygga med personalen på Olympen Telefonplan och märker att rutinerna sitter i väggarna. 
- De vet hur en förskola ska fungera, de har koll på regler och förordningar men de är samtidigt väldigt avslappnade, säger Martijn nöjd. Det är öppet och tillgängligt. Jag står gärna kvar en stund och minglar lite när jag hämtar eller lämnar Lucas och jag känner mig alltid välkommen att stanna kvar. 

Personalen är engagerade i barnens aktiviteter 
Något annat som Martijn uppskattar är att personalen som är ute på gården med barnen alltid är aktiva med barnen och deltar i barnens aktiviteter. 

- Jag ser aldrig någon som står med näsan i sin mobiltelefon, utan personalen är alltid engagerad i barnens lekar. 

Även de andra föräldrarna på Olympen Telefonplan är överlag mycket nöjda med verksamheten och Martijn summerar med att berätta att det senaste föräldramötet hölls i samma anda. 

- Vi var helt eniga om att vi alla är mycket nöjda med pedagogerna och hur allt fungerar.